ASSESSMENT EQ

Dit assessment geeft inzicht in hoe iemand zijn eigen en andermans emoties aanvoelt, begrijpt, verwerkt en reguleert. Hoe effectief is iemand persoonlijk en professioneel. En hoe constructief kan iemand samenwerken?

Een emotie wordt vaak omgeschreven als een innerlijke beleving of gevoel van bijvoorbeeld vreugde, angst, boosheid, verdriet dat door een bepaalde situatie wordt opgeroepen of spontaan kan optreden. Emoties gaan echter niet alleen met subjectieve gevoelens (gedachten), maar ook met lichamelijke (fysiologische) reacties en bepaalde handelingen in het gedrag gepaard. In biologische zin kan men een emotie ook definiëren als een reactie van onze hersenen op een interne of externe prikkel.

Dit komt zowel bij mensen als dieren vrijwel automatisch tot uiting in een bepaald patroon van gedrag (bijvoorbeeld vluchten of toenadering) en fysiologische reacties. Het gevoel kan dan gezien worden als een speciale uiting of vorm van emoties die typisch is voor mensen, namelijk de bewuste beleving, of mentale reflectie van een emotie.

Emoties zijn een nuttige bron van informatie! Soms werken ze ‘voor je’ en soms werken ze ‘tegen je’ .

Emoties:

  • helpen ons situaties razendsnel te evalueren;
  • helpen ons beslissingen te nemen;
  • helpen ons om ons te focussen;
  • helpen ons actie te ondernemen;
  • helpen ons zaken te plannen.

Het fijne aan Emotionele Intelligentie is dat u door inzicht en transformatie op het emotionele vlak kunt blijven groeien, privé en professioneel. Het op de juiste manier aanwenden van uw Emotionele intelligentie leidt tot een hogere productiviteit en tot betere samenwerking met anderen. Door inzicht, begeleiding en oefening kunt u uw Emotionele Intelligentie een extra impuls geven. In veel gevallen zal daar een professionele behoefte aan ten grondslag liggen: “ik wil, met het oog op mijn professionaliteit (ambities/functioneren/prestaties) graag (nog) beter en effectiever gebruik leren maken van mijn emoties als gids en raadgever”.